Innovatieve recycling bij Wédéflex
Sinds 2015 beschikt Wédéflex over een unieke recyclinginstallatie op haar productielocatie. Deze installatie is ontworpen om gemodificeerde bitumen dakbanen koud mechanisch te verkleinen tot een substantie die het best omschreven kan worden als een ‘zwarte lasagne’. Dit proces, dat in één machinehandeling plaatsvindt, zorgt ervoor dat alle componenten van de dakbaan, zoals leislag en inlages, worden verwerkt tot een pasteuze massa. Het recyclingproces zorgt ervoor dat de oorspronkelijke eigenschappen van het materiaal behouden blijven en onderscheidt zich door een opmerkelijk laag energieverbruik.
Hoe werkt het proces?
Het recyclingproces begint met een eerste stap van verkleining, waarna het materiaal tussen twee in tegengestelde richting draaiende rollen wordt ingevoerd. Dit leidt tot een aantal belangrijke veranderingen:
• De polyestermat inlage wordt volledig ontrafeld.
• De glasvlies inlage breekt in zeer kleine delen.
• Leislag en eventuele bezanding worden tot het kleinst mogelijke volume verkleind en fungeren als vulstof in het nieuwe product.
Door het koude proces blijven de initiële eigenschappen van het product vrijwel intact. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van recyclingprocessen van diverse andere (collega)bedrijven. Daarom hebben we besloten om een kleinere variant van deze installatie in Nederland te plaatsen. Een opmerkelijk aspect van dit recyclingproces is het zeer lage energieverbruik.
Samenwerking en sociale Impact
Waar gaan we mee starten? De Nederlandse bitumen dakrol-producenten, verenigd in ProBitumen Benelux, hebben de handen ineengeslagen om een gezamenlijke inzameling van snijresten en ongebruikte dakrollen te realiseren. Het Bitumen Recycling Network (BRN) speelt hierin een centrale rol. In samenwerking met Get2Green zetten we niet alleen een efficiënte inzameling op maar creëren we ook sociale impact. Met nieuwe arbeidsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, draagt dit initiatief bij aan een inclusieve en duurzame economie.
Van afval naar grondstof
Na inzameling en sortering verwerken we de snijresten tot een secundaire grondstof. Deze pasta wordt verpakt in PE-zakken van 25 kg, wat zorgt voor een handelbare grondstof die op elk gewenst moment in het productieproces van nieuwe dakrollen kan worden ingevoerd. Het percentage gerecyclede grondstof dat we toe kunnen passen, hangt af van het type eindproduct en de gewenste kwaliteit.
De rol van Wédéflex Established Dealers
Voor deze recyclingmethode is het essentieel dat Wédéflex Established Dealers een schone stroom van snijresten aanleveren. Alleen snijresten die tijdens het aanbrengen van dakbedekking ontstaan, zijn toegestaan. Andere materialen mogen niet in de bigbags en containers terechtkomen. Hoe hoger de kwaliteit van de aangeleverde stroom, hoe meer gerecycled materiaal we kunnen toepassen in nieuwe dakbanen.
Toekomstperspectief
Deze innovatieve techniek biedt ook mogelijkheden voor het recyclen van oude gemodificeerde bitumen daken. Echter, de geschiktheid van deze daken voor recycling moet eerst worden vastgesteld door middel van monstername en onderzoek. Sommige oude dakbedekkingen, zoals teermastiek of geblazen bitumen daken, zijn niet geschikt voor recycling in dit proces. Ook daken die behandeld zijn met coatings of verven vormen een uitdaging.
Voor opdrachtgevers
Ontwerp het dak van de toekomst! Dat is namelijk een dak dat ‘losmaakbaar’ is. Dat betekent dat de dakbedekking gemakkelijk te scheiden is van de andere lagen in de dakbedekkingsconstructie. Bij voorkeur wordt de dakbedekking los gelegd en geballast met tegels of grind. Maar ook mechanisch bevestigd met zogenaamde tules is een geschikte wijze van bevestigen. Voor Wédéflex dakbedekkingssystemen die op deze wijze zijn bevestigd kunnen we een terugnamecertificaat verstrekken.